13 Mart 2017 Pazartesi

Tom Aiken Röportaj



MICHELIN YILDIZLI İNGİLİZ ŞEF
TOM AIKEN




Tom's Kitchen’s adlı retoranını İngiltere’den sonra Türkiye’de açan Tom Aikens rahat bir ortamda keyifli yemekler sunmayı hedeflemiş. Michelin yıldızlı başarılı şef deniz ürünlerindeki lezzet başarısı ile adından sıkça bahsettiriyor.




Küçük yaşlarda annesi ile yardım ederek başladığı yemek yapma serüveni zaman içinde bir tutkuya dönüşmüş. Yardım kuruluşları ile birlikte çocuklara yemek yapmayı öğreten Tom Aikens çocuklarla birlikte olmaktan çok keyif duyduğunu söylüyor. Bugüne kadar üç kitap kaleme alan başarılı aşçı karizmatik kişiliği ile de dikkat çekiyor. Tom’s Kitchen’da buluşarak hem lezzetlerini tattık hem de keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Tom’un mutfağı lezzeti ve sunumuyla bizden tam puan aldı. Profiterolünün tadı hala damağımızdayken yazımı kaleme almaya başladım.




Yemek yapmaya ne zaman başladınız?

6 yaşında annem yemek yaparken mutfakta ona yardım ediyordum.  İlerlememde bunun çok payı olduğunu düşünüyorum.  Kekler ve tatlılardan sonra ana yemekler yapmaya başladım. 12 yaşlarımda catering kolejine yazıldım. Orada iki yıl okudum. Mezun olduktan sonra İngiltere’nin en iyi restoranlarında çalıştım.

En iyi yaptığınız yemek hangisi?

Bunu söylemek zor. Evde de çok fazla yemek pişiriyorum. Çok karmaşık olmayan basit yemekler yapmaktan zevk alıyorum. Kızım dört yaşında o da ben yemek yaparken mutfakta bana yardım ediyor.

İstanbul’da en iyi fish&chip sizde yeniyor, lezzet sırrınız nedir?

Taze balık ve iyi malzeme kullanmak. Kullandığınız yağ iyi olmalı. Çok basit bir karşım yapıyoruz maden sodası kullanarak. Balığın çıtır çıtır olacak şekilde kızarması önemli.

 Londra’dan sonra İstanbul’da restoran açmaya nasıl karar verdiniz?

Restoranımızı açacağımız başka bir ülke arıyorduk zaten, İstanbul konumu itibari ile ilgimizi çektiğimizi burada açmaya karar verdik. 2, 5 senedir Zorlu’da restoranımız yer alıyor.



İstanbul’u nasıl buluyorsunuz?

Burada restoran açmadan önce birkaç kez gelmiştim. Her yıl ortalama üç kez İstanbul’a geliyorum. Burada televizyon programı bile yaptım geçen sene. Programda Türkiye’nin seçkin restoranlardan seyyar sokak lezzetlerine uzanan keşfinde izleyicileriyle birlikte eğlenceli maceralar yaşadım öğrendiğim yöresel yemekleri kendi yorumuyla yeniden yaptım.  Kendi tariflerimi Türk usulüne göre pişirdim.


Türkiye’de yemek yapmak için malzemeleri nasıl buluyorsunuz?

İyi ürünler bulmakta hiç güçlük çekmiyoruz. İstediğimiz lezzeti yakalıyoruz.


Londra’da ve Londra dışında o kadar iyi restoranlar var ki. Restorancılık alanında gerçekten çok gelişmiş durumda. İstanbul’la karşılaştırırsanız neler söylersiniz?

İstanbul’da büyük gelişim içinde, eskiden olmadığı kadar dışarıda yemek yiyor insanlar. Her gün yeni bir restoran açılıyor.

Restoran işinde başarılı olmanın sırrı nedir sizce?
Başarılı olmak istiyorsanız iyi fikirleriniz olmalı. Bulunduğunuz pazarı çok iyi tanımalısınız. Yiyecek kalitenizden asla ödün vermemelisiniz. Servis ve fiyatlar ayrı bir değerlendirme konusu. Yaptığınız işe konsantre olmalı ve insanların beklentileri ile ilgili içgüdüsel olarak doğru tahminlerde bulunmalısınız. Restoran endüstrisi asla kolay değil. Elinizdeki anahtar takımınız ve çalışanlarınız. Onları çok iyi eğitmelisiniz. Birçok unsurun bir araya gelmesi sizi başarıya taşıyor.


Çalışanlarınızı nasıl seçiyorsunuz?
Executive Şefimiz Murat Başaran ile Londra’da da birlikte çalıştık. Onun İstanbul’da olmasını istedik. Çok iyi iş çıkaran, güvendiğimiz bir şef.


Türk yemeklerinden hangisini seviyorsunuz?
Basit yemekleri daha çok seviyorum ve kebaba bayılıyorum.
İstanbul’un hangi semlerinde daha çok vakit geçirmekten hoşlanıyorsunuz?
Bebek, Nişantaşı ve Pera olarak adlandırılan bölgeyi seviyorum.

Çocuklara temel yemek pişirme tekniklerini öğrettiği çeşitli yardım dernekleriyle de çalışıyorsunuz (Great Ormond Street Hospital Children’s Campaign, Royal Marsden Cancer Campaign ve School Food Matters) gibi, bu projelerle ilgili neler söylersiniz tekrar yapacak mısınız?
Evet içinde olmaktan büyük keyif aldığım bir etkinlik. Çocuklara yemek yapmayı öğretmek, besinleri tanıtmak çok güzel aynı zamanda eğlenceli. Bir çocuğa hiç yapmadığı bir yemeği yaptırmak ve onun yüzündeki şaşkınlığı ve mutluluğu görmek hiçbir duyguyla değişilemez.

Üç kitap yazdınız ne üzerineydi kitaplar?
İlki (Cooking) pişirmek üzerine ikincisi uzmanlık alanım balıklar üzerine (Fish) sonuncu ise (Easy) evde nasıl pratik yemekler yapılabilineceği üzerineydi.

Executive Şef Murat Başaran:
Tom Aikens ile yeni menümüzde titizlikle çalıştık. Türkiye’nin damak tadına göre İngiliz lezzetlerini uyarlıyoruz. Fener balığı ile ilgili çalıştık. Pastane ürünlerimizde güzel çalışmalar yaptık. Çam fıstıklı kekimiz çok beğenildi. Tom çok disiplinli biri. Ruhunuzu verirseniz iyi yemek yaparsınız.

Tom Aiken Ve Şef Murat Başaran uzun yıllardır birlikte çalışıyorlar.



Fotoğraf: Ertan Demirbilek









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder