10 Mayıs 2018 Perşembe

SİNEMA TARİHİNE PARILTILARI VE TASARIMLARI İLE DAMGA VURAN MÜCEVHERLER


SİNEMA TARİHİNE PARILTILARI VE TASARIMLARI İLE DAMGA VURAN MÜCEVHERLER


Sinema, tarihi ve unutulmaz roman kişiliklerini beyaz perdeye aktarırken seçimini lüks mücevherden yana kullandı. Aradan seneler geçse de filmlerdeki soluk kesen takılar görenlerin takdirini topluyor. Dünyaca ünlü oyuncuların canlandırdığı karakterlere hangi markalar tasarımları ile renk vermiş araştırdık.

 2013 yapımı Diana filminde en özel Chopard Mücevherleri, Diana'nın göz kamaştırıcı zevkini yansıtmaya yardımcı oldu. 


 DIANA İLHAM VERDİ

İsviçreli firma, Wales Prensesinin hem statüsü hem de kişiliğiyle bire bir örtüşen inanılmaz uyumlu bir koleksiyon oluşturmayı başardı. Galler Prensesi'ni konu edinen ve merakla beklenen, Diana filminde en özel Chopard Mücevherleri, Diana'nın göz kamaştırıcı zevkini yansıtmaya yardımcı oldu. Yönetmenliğini  Oliver Hirschbiegel'in üstlendiği film ülkemizde de yoğun ilgi gördü . Firma, yapımcılığını ödüllü İngiliz firması Ecosse Filmsin üstlendiği Diana filminde  Prenses Diana'nın kullanmayı tercih edebileceği mücevherleri kendi özel koleksiyonlarından seçip belirledi. Bu filmde Diana'yı canlandıran başrol oyuncusu  Naomi Watts'ın çekimlerde kullandığı mücevherler için özel bir kostüm tasarımcısıyla çalışıldı.


 Chopard Eş Başkanı ve Sanat Yönetmeni Caroline Scheufele filmin Kostüm Yönetmeni Julian Day ile çok yakın ve spesifik bir çalışma yürüttüklerini ifade etmişti.



 Çok titiz ve zorlu bir çalışma gerektiren bu projede, hem Diana'nın olağanüstü mücevher koleksiyonunu gerçekçi bir şekilde yansıtılması hem de bunu yaparken onun nazik, cazibeli ve modern çizgili efsanevi şıklığını tüm dünyaya yeniden hatırlatılması gerekiyordu. Chopard Eş Başkanı ve Sanat Yönetmeni Caroline Scheufele filmin Kostüm Yönetmeni Julian Day ile çok yakın ve spesifik bir çalışma yürüttüklerini ifade etti. Scheufele "Diana filminde çalışma teklifi geldiğinde çok heyecanlandım çünkü o bana göre hem kişiliğiyle hem de tarzıyla sıra dışı bir karizma ve zarafetle kutsanmış bir şahsiyet.” demişti.


 Firma, yapımcılığını ödüllü İngiliz firması Ecosse Filmsin üstlendiği Diana filminde  Prenses Diana'nın kullanmayı tercih edebileceği mücevherleri kendi özel koleksiyonlarından seçip belirledi.


PRENSES GRACE

Prenses Grace'in hayat hikayesini konu alan 'Grace of Monaco' filminin final sahnesine dünyaca ünlü mücevher markası ve prensesin birçok mücevherini tasarlayan Cartier ev sahipliği yaptı.



Prenses Grace'in hayat hikayesini konu alan 'Grace of Monaco' filminin final sahnesine dünyaca ünlü mücevher markası ve prensesin birçok mücevherini tasarlayan Cartier ev sahipliği yaptı. Prens Rainier'in Prenses Grace'e evlilik teklifi yaptığı 10.47 karat baget yüzüğü tasarlayan ve düğün hediyesi olarak birçok mücevher hazırlayan Cartier'nin, Grace Kelly ile uzun yıllar süren sadık bir ilişkisi oldu. Grace Kelly'nin hayatını konu alan ve çekimleri sırasında Cartier'nin uzmanlığına sıkça başvurulan 'Grace of Monaco' için, Monaco Prensliği'nin onayıyla Cartier atölyelerinde beş kraliyet mücevherinin reprodüksiyonları hazırlandı. Bu tarihi reprodüksiyonların yanı sıra, Maria Callas'ı canlandıran Paz Vega için zümrüt gerdanlık, Prens Rainier'i canlandıran Tim Roth ve Aristotle Onassis'i canlandıran Robert Lindsay için saat ve aksesuarlar gibi birçok parça, Cartier tarafından prodüksiyon ekibine sunuldu. 




Dünya üzerinde yaşamış en güzel ve zarif kadınlardan biri olan Prenses Grace Kelly, 1982’de 52 yaşındayken araba kazası geçirip hayatını kaybetmişti. Kelly'e beyazperdede yeniden hayat veren Nicole Kidman'ın performansı ise sinema eleştirmenlerince ayakta alkışlandı. Film proje aşamasındayken ilk olarak Gwyneth Paltrow'un adı gündeme gelmiş, yönetmen Dahan Nicole Kidman da karar kılmıştı.

MUHTEŞEM GATSBY

 1920’lerin tarzını yansıtan bu benzersiz tasarımlara eşlik eden mücevherler ise Tiffany & Co. imzasını taşıdı. 

Tiffany&Co. The Great Gatsby filminin kostüm ve prodüksiyon tasarımcısı olan Oscar ödüllü Catherine Martin ile işbirliği yaparak The Great Gatsby Koleksiyonunu yarattı.  Fitzgerald’ın klasik romanından uyarlanan; ünlü yönetmen Baz Luhrmann’ın destansı prodüksiyonlarından  The Great Gatsby,   66. Cannes Film Festivali’nin açılış filmiydi.  Film dünya çapında hayranlarıyla buluşmadan önce, iddialı bir tanıtım kampanyasıyla dikkat çekti. Bir modern masal virtüözü olan Luhrmann’ın her yönüyle detaylandırdığı ve özenli bir çalışmayla öne çıkan  projesi, yönetmenin gösterişe, stile ve dramaya olan düşkünlüğünü tarz sahibi bir şekilde sundu. The Great Gatsby’nin kostümlerini Luhrmann’ın eşi, ödüllü kostüm tasarımcısı Catherine Martin, Miuccia Prada ile birlikte tasarladı.


Tiffany & Co.’nun arşivlerinden çıkarılan mücevherler, hikayede zenginlik ve prestij temalarını sembolize ettiği için, zarif bir stilin ve lüksün altını çizmesi için seçilmiş ve yeniden tasarlandı. 

 1920’lerin tarzını yansıtan bu benzersiz tasarımlara eşlik eden mücevherler ise Tiffany & Co. imzasını taşıdı. Tiffany & Co.’nun arşivlerinden çıkarılan mücevherler, hikayede zenginlik ve prestij temalarını sembolize ettiği için, zarif bir stilin ve lüksün altını çizmesi için seçilmiş ve yeniden tasarlandı. Filmde karakterlerin New York’da bir çatı katında ve Long Island malikanesinde geçen zevk ve bolluk içindeki yaşamını tasvir eden mücevherler arasında Carey Mulligan’ın canlandırdığı Daisy Buchanan’ın taşıdığı püskül kolye ve parlak inciler var.


 Elmaslarla kaplı başlıklar, papatya motifli el takısı ve parti sahnelerinde öne çıkan gül kesimli elmaslar ve inciler de koleksiyonda yerini aldı.


ANNA KARANINA


Bugüne kadar 24 kez, Rus, Amerikan hatta Mısır yapımı olarak beyaz perdeye ve TV’ye uyarlanan Tolstoy’un ölümsüz eseri Anna Karenina, 25. kez karşımızdaydı.  Joe Wright imzası ile izlediğimiz Anna Karenina 19. yüzyıl modasına ışık tuttu. Filmde Joe Wright’ın yorumu kadar dikkat çeken bir diğer nokta ise kostümler oldu. Oscar ödüllü kostüm tasarımcısı Jacqueline Durran dönem kostümlerini stilize ederek muthiş bir moda ziyafetine imza atmıştı. Durran’ın ilham kaynakları 1850’lerin Balenciaga ve Dior tasarımları olmuştu. 
Filmim mücevherlerini Chanel tasarladı. Balo sahnelerinde ağırlıklı Chanel pırlanta gerdanlık kullanan Anna, diğer sahnelerde yine Coco Chanel’e saygı duruşu niteliğindeydi.


Filmim mücevherlerini Chanel tasarladı. Balo sahnelerinde ağırlıklı Chanel pırlanta gerdanlık kullanan Anna, diğer sahnelerde yine Coco Chanel’e saygı duruşu niteliğindeydi. Coco Chanel ile özdeşleşen inci kolyeler ve dönemin modası sallantılı küpeler kullandı. Anna’nın baloda taktığı 2 milyon dolar değerindeki pırlanta Chanel gerdanlık uzun süre konuşuldu. Gerdanlık ilk görüşte çarpıcı bir etki yaratıyordu. Anna ve Kont Vronsky’nin ilk dakikalarını paylaştıkları baloda, Anna’nın elbisesi siyah, salondaki diğer herkesin elbisesi pastel renklerdeydi. 


Siyah elbisenin üzerinde gerdanlık patlıyordu. Chanel kolyenin haricinde Coco Chanel’in ruhu da geziyor gibiydi. 19. yüzyılda Rus sosyetesinde mutsuz bir evlilik yaşayan Anna Karenina ve yaşadığı yasak aşk hikayesinde, Knigthley'in her zamanki gibi performansı ile göz doldurdu. Jude Low bu filmdeki performansı ile beğenilse de soğuk ruhlu koca rolü hayranlarını biraz hayal kırıklığına uğratmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder